Tavşanlarda Kaşıntı – Tavşanlar Neden Kaşınır?
Evcil tavşanınız aşırı derecede kaşınıyorsa ve derisini çiziyorsa muhtemelen bir sorun var demektir. Tavşanlarda kaşıntı daha doğrusu aşırı ve sık kaşıntı bir sorunun habercisidir. Çünkü normal ve sağlıklı bir tavşanda kaşıntı görülmez ya da en fazla normal bir insanın kaşıntısı gibi çok nadir olarak, kısa süreli kaşıntılar görülebilir. Dış parazitlerden alerjilere kadar çeşitli sorunlar tavşanın kaşınmasına sebebiyet verebilir. Neyse ki iyi haber genellikle tedavisi kolay ve mümkündür.
Canlılarda kaşıntı genel olarak vücudun bir soruna ya da irritana karşı vermiş olduğu bir tepkidir. Tavşanlarda da durum aslında bu şekildedir. Normal hayatında kaşınmayan bir tavşanda aniden gelişen ve şiddetli bir kaşıntı varsa muhtemelen bir sorun ile karşı karşıyadır. Yapılması gereken ilk şey uzman bir veteriner hekimden destek almak ve en kısa sürede uygun tediye başlamak olmalıdır.
Konu İçeriği
Tavşanlar Neden Kaşınır?
Bir canlının normal şekilde olmayan, aşırı ve şiddetli kaşıntısına kaşıntı sorunu diyebiliriz. Tavşanlarda kaşıntıya neden olabilecek çeşitli faktörler söz konusudur. Evcil tavşanlarda kaşıntı sorununun en önemli sebepleri arasında dış parazitler, kulak parazitleri, kuru cilt, alerjiler ve enfeksiyonlar öncelikli olarak sayılabilir. Sebebi her ne olursa olsun kaşıntıya acil şekilde müdahale etmek, nedeni belirleyerek tedaviye başlamak birçok açıdan avantajlı olacaktır. Erken teşhis ve tedavi hem tedaviyi kolaylaştırmakta hem de tedavinin maliyetini düşürmektedir.
Tavşanlarda Kaşıntı Nedenleri
Tavşanlarda kaşıntıya neden olan etkenlerden başlıcaları aşağıdaki gibidir.
- Akarlar
- Pireler
- Alerjiler
- İrritanlar
- Bitler
- Kuru Cilt
- Deri Enfeksiyonları
- Kulak Akarları
- Saçkıran
Akarlar : Tavşanların derisine yerleşen ve burada yaşamlarını sürdüren Cheyletiella akarları en önemli kaşıntı nedenlerinden birisidir. Bu akar tavşanınızı beslenmek için ısırır, kaşıntı ve çizilmeye neden olur. Kan emici bir parazit türüdür. Bu akarlar aynı zamanda “yürüyen kepek” olarak da anılır. Çünkü genellikle tavşanlarda ölü deriyi hareket ettirerek ilerlerler ve ölü deri parçalarının hareket etmesine neden olurlar. Tavşanlarda küçük bir bölgede başlayan bu sorun tedavi edilmezse derinin her yerine, yaşadıkları çevreye, diğer tavşanlara ve evcil hayvanlara yayılabilir. Tavşanınız hiç dışarı çıkmasa bile, evinize getirdiğiniz yiyeceklerden veya eşyalardan bu akar bulaşabilir.
Pireler : Pireler de akarlar gibi tavşanları ısıran ve kan emen parazitlerdir. Bu da tavşanların kaşınmasına ve rahatsızlık hissetmesine neden olur. Dişi pireler her gün 50 kadar yumurta bırakır. Bu nedenle tavşanınızda yalnızca bir veya iki yetişkin pire görseniz bile muhtemelen zaten yüzlerce yumurta bırakmışlardır. Pireler hızlı bir şekilde yayılır ve bulaşma gösterirler. Bir pire tarağı pireleri ve pire pisliğini bulmanıza yardımcı olacaktır.
Alerjiler : Tıpkı insanlar gibi bazı tavşanların da kaşınmasına neden olan bazı maddelere karşı alerjisi vardır. Genellikle bu alerjiler çevreseldir ve gıda bazlı değildir. Yaygın çevresel alerjenler arasında tozlar, altlık malzemesi, çamaşır yumuşatıcıları ve deterjanlar bulunur. Tavşanlar ayrıca akarlar ve pire gibi parazitlere karşı da alerjik olabilir.
İrritanlar : Alerjilere ek olarak tavşanlar, özellikle de tavşanlar için üretilmeyen bazı ürünlerden rahatsız olabilirler. Şampuanlar, saç kremleri, spreyler ve oda spreyleri tavşanınızın cildinde tahrişe neden olabilir. Şampuan gibi yeni bir ürün kullanıyorsanız ve ertesi gün tavşanınız kaşınıyorsa, bunun nedeni ürünün tavşanınızın cildine uygun olmayışı olabilir.
Bitler : Tavşanlarda bit çok yaygın değildir ve nadir olarak karşımıza çıkar. Bunlar türe özgüdür, dolayısıyla insanlar ve tavşan olmayan diğer evcil hayvanlara bulaşma söz konusu değildir.
Kuru Cilt : Tavşanınızın cildi çeşitli nedenlere bağlı olarak kuruyabilir. Bu da kaşınmasına neden olabilir. Nemin çok düşük olduğu ortamlar, tozlu ortamlar, yanlış beslenme ve tavşanınızı çok sık yıkamak veya uygunsuz şampuan kullanmak kuru cilde neden olan başlıca faktörler arasındadır. Kuru cildin nedenini belirleyebilirseniz kolaylıkla sorunu ortadan kaldırmanız mümkündür. Bazen medikal ürünler kullanmak gerekebilir.
Deri Enfeksiyonları : Tavşanlarda çeşitli deri enfeksiyonları görülebilir. Deri enfeksiyonları genellikle kirli ortamlar ile uzun süreli temas sonucunda ortaya çıkar. Enfekte olan bölgede kaşıntı ile beraber kızarıklık, kabuklanma, tüy dökülmesi ve kanamalar meydana gelebilir.
Kulak Akarları : Psoroptes cuniculi adını verdiğimiz akar tavşanlarda kulaklara yerleşen ve kaşıntıya neden olan bir akardır. Tavşanlarda kaşıntı ile beraber kulak çevresinde tüylerde dökülme ve kabuklanma ile de kendisini gösterir. Başın eğilmesi, sarkık kulak ve baş sallama da kulak akarı sorunun belirtileri arasındadır. Tavşandan tavşana kolaylıkla yayılabilirler, bu nedenle kulakları kaşınan bir tavşana dokunduktan sonra hijyen kurallarına uymak ve elleri güzelce yıkamak gerekir.
Saçkıran : Trichophyton mentagrophytes ve Microsporum canis adı verilen 2 ana mikroorganizma türünün neden olduğu saçkıran, tavşanlarda tüy dökülmesine, kaşıntıya ve kırmızı lezyonlara neden olan bir mantar enfeksiyonudur. İnsanlara tavşandan saçkıran bulaşabilir. Bu kapsamda önemli bir sorundur. Tavşanlar ayrıca kirli ortamlardan ve enfekte bir tavşanda kullanılan malzemelerden de saçkıranı kapabilirler.
Tavşanlarda Kaşıntı Tedavisi
Tavşanlarda kaşıntıya neden olan faktörlerin genel olarak tedavisi kolaydır. Asında çeşitli faktörlere bağlı olarak çıkan kaşıntının tedavisi aynı olabilir. Bu da tedavi sürecinde bir avantaj ortaya çıkarmaktadır.
- Akarlar, bit ve pireler için dış parazitlere etkili ürünler kullanılabilir. Fakat ürüne göre değişmek ile beraber bunların birkaç hafta ara ile birkaç kez tekrarlanması gerekir. Çünkü şu an yumurta halinde sonrasında erişkin hale gelecek canlılarda olacaktır. Aynı zamanda bu tarz parazitler ile mücadelede ortamın temizlenmesi de önemlidir. Reçetesiz satılan ürünler genellikle tavşanlar için güvenli değildir ve bu tür ürünleri uygulamadan önce daima veterinerinize danışmalısınız.
- Tavşanınızın çevresel bir faktöre karşı alerjisi varsa, tavşanınızın eşyalarını (yatak vs.) yıkamak için kokusuz yumuşatıcılar ve bebeklere veya hassas ciltlere yönelik deterjanlar kullanmak faydalı olacaktır.
- Saçkıran genellikle topikal merhemlerle veya veteriner hekim tarafından reçete edilen oral ilaçlarla tedavi edilir.
- Cilt enfeksiyonları genellikle reçeteli ilaçlar gerektirir. Bu ilaçlar lokal olarak kullanılabilen merhemler olabileceği gibi sistemik bazı ilaçlarda olabilir.
Tavşanlarda Kaşıntı Nasıl Önlenir?
Çoğu zaman tavşanınızın kaşınması, ortamını temiz tutarak ve genel hijyen kurallarına uyarak önlenebilir. Aynı zamanda alerji ve irritanlara karşı biraz hassas olmakta önemlidir. Günlük ve haftalık bakım, evcil hayvanınızın sağlığında önemli bir fark yaratabilir ve birçok cilt enfeksiyonunu önleyebilir. Tavşanınızı yıkarken yalnızca tavşanlar için özel olarak tasarlanmış ürünleri kullanmakta önemlidir.
Tavşanınızın tüylerini ve derisini düzenli olarak incelemek de iyi bir fikirdir. Bu, herhangi bir anormalliği kolayca fark etmenize ve hızlı bir şekilde tedavi adımlarını atmanıza yardımcı olacaktır. Aynı zamanda düzenli olarak dış parazitlere karşı uygulama veteriner hekim önerisi ile ve veteriner hekim kontrolü altında yapılmalıdır.
Sıkça Sorulan Sorular
Tavşanın kaşıntısı neden olur?
Tavşanlarda kaşıntı genellikle akar, pire gibi dış parazitler, alerjiler, irritanlar ve deri enfeksiyonları ile ilişkilidir. Bunlar tavşanlarda kaşıntıya neden olan başlıca faktörlerdir.
Tavşan alerjisi nasıl geçer?
Tavşanlarda alerji durumunda ilk yapılması gereken alerjiye neden olan faktörü ortadan kaldırmak olmalıdır. Bu deterjan, yumuşatıcı, parfüm, şampuan gibi bir ürün olabilir. Uygun ürünler kullanılmalıdır.
Tavşanlarda bit ve pire olur mu?
Tavşanlarda da diğer birçok memeli hayvanda olduğu gibi bit ve pire olabilir. Bit durumu daha nadir görülse de özellikle pireler ile daha sık karşılaşmaktayız.